Joakim Leufvenius, produktutvecklare, Lantmännen Unibake Sverige

Med sina 35 års erfarenhet i branchen tycker han att det fortsatt är lika spännande att träffa kunder och visa upp sina produktideér och se hur de tas emot!

"Kärleken till mjöl, geografiskt ursprung, art, prestanda och smak är något som inspirerar mig", säger han.

När jag gick i 7:an så hade vi två veckors prao och jag minns att det enda jobb jag kunde tänka mig att prova på, var i ett bageri. Jag var där i två fantastiska veckor och efter det så har det aldrig funnits något annat yrke!

Under mina 35 år i branschen så har jag bla. jobbat som bagare och konditor, både i Sverige och utomlands. Varit internationell säljare (Mellan-östern, Japan, Syd-Amerika, Europa)  för ett bageriingrediensföretag, marknadsdirektör för en choklad och kolatillverkare och nu Produktutvecklare och Innovatör för Lantmännen Unibake.

Vad är det bästa med att vara en utvecklingsansvarig i bageribranschen?
"Självklart så är det ju jättekul att träffa kunder och få visa upp sina spännande produktideér, och se vilken feed-back man får från kunderna. Man har ju själv alltid en tanke med produkten när det gäller smak, utseende, form, färg osv, och det är alltid lika spännande att se om man lyckats överföra den tanken i kundens sinne?!

Vad är den bästa produkten du någonsin utvecklat?
"Oj, jag tar fram ca 100 st nya produkter varje år, så det är inte lätt att ta ut en produkt. Jag måste välja fler så jag säger Honey Bun Kanel, Vaniljfläta, Gourmet Tranbär, Fudge Brownie."

När du letar efter inspiration, vilken ingrediens inspirerar dig mest?
"Så gott som allt jag tar fram innehåller mjöl, så kärleken till mjölet, geografiskt ursprung, art, prestanda och smak inspirerar mig. De fina vetemjölerna från Italien hör till mina favoriter.

Vem står för matlagning när du kommer hem från jobbet?
"Vi delar nog på matlagningssysslan, men bakningen i hemmet står jag för."

"Bara det bästa är gott nog, liksom min ambition när jag utvecklar nya bakverk"