Svensk "porchetta" chilli cheese

Svensk Porchetta bun med chili cheese dressing serverad i ett soft Potato bun  | Årets Gatmat 2025 


8 portioner

8 portioner

Porchetta | Ingredienser

  • 1,2 kg orimmad fläsksida utan svål från Scan rapsgris
  • 25 g Colemans senapspulver
  • 25 g rökt paprikapulver (söt)
  • 15 g malda rostade fänkålsfrön
  • 50 g salt
  • 20 g socker
  • 2 liter öl
  • 2 stjälkselleri
  • 1 st vitlök
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin 

Dressing | Ingredienser

  • 75 g ost (Almenäs tegel)
  • 25 g grädde
  • 1/3 flaska grön tabasco
  • 50 g creme fraiche
  • 125 g neutral olja
  • 15 g äggula
  • 13 g jalapeño (extra
  • 75 g picklad jalapeño (köp färdig)
  • 75 g hackad silverlök
  • svartpeppar, efter smak

Topping - Svensk furikake | Ingredienser

  • 75 g solroskärnor från GoGreen
  • 75 g linfrön från GoGreen
  • 40 g friterad svål (puffad/friterad fläsksvål)
  • Vilöksolja, efter smak
  • Salt, efter smak

 

Av Michael Andersson, vinnare av Årets Kock 2024 i samarbete med Lantmännen Unibake Sweden

Porchetta | Gör så här:

  1. Skär ett snitt i mitten av fläsksidan utan att skära igenom från vardera håll (det ska vara en flik i mitten kvar, dela inte).
  2. Fördela ut kryddor, salt och socker på fläsket. Rulla ihop fläsket och bind det tajt med steksnöre
  3. Lägg ner fläsket i en lebang och tillsätt öl, selleri, vitlök, timja och rosmarin. Toppa upp lebangen med vatten så att hel fläsksidan täcks av vätska.
  4. Täck lebangen med folie och baka i 120ºC i ugnen till 90ºC i innertemperatur.
  5. När fläsket är klart, låt det kylas ner i vätskan i ca 12 timmar i kylen.
  6. Valfritt: Ta ur fläskrullen och grilla den snabbt på hög värme runt om
  7. Skiva fläsket tunt på skärmaskin eller för hand.

Dressing | Gör så här:

  1. Riv osten
  2. Koka upp creme fraiche och grädde och häll över den i rivna osten.
  3. Mixa detta med äggula, tabasco, jalapeñon till en slät bas. Mixa sedan ner oljan i en jämn stråle tills det blir en majonässliknande konsistens. Låt svalna.
  4. Blanda sedan ner picklade jalapeño och finhackad silverlök. Smaka av med salt och peppar.

Topping | Gör så här:

  1. Rosta solrosfrön och linfrön lätt i en torr panna till det doftar nötigt.
  2. Hacka den friterade svålen grovt.
  3. Blanda frön, svål, vitlöksolja och lite salt

Servering (per portion):

  • Korvbrödsbagarns Potato burger buns
  • 50 g dressing
  • 20 g sallad (t.ex. romansallad eller crisp)
  • 10 g persilja
  • 100 g kött/fläsk (stekta skivor eller grillat)
  • 10 g furikake
  • Några matskedar frö & svålmix
    Picklad lök/jalapeño efter smak

Montering:

Stek Korvbrödsbagarns potato burger buns snabbt i en stekpanna eller i ugnen. Lägg på ett lager dressing, sallad, persilja, frömix, kött. Toppa med lite dressing innan du lägger på locket.