Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Svensk "porchetta" chilli cheese
Svensk Porchetta bun med chili cheese dressing serverad i ett soft Potato bun | Årets Gatmat 2025
8 portioner
Porchetta | Ingredienser
- 1,2 kg orimmad fläsksida utan svål från Scan rapsgris
- 25 g Colemans senapspulver
- 25 g rökt paprikapulver (söt)
- 15 g malda rostade fänkålsfrön
- 50 g salt
- 20 g socker
- 2 liter öl
- 2 stjälkselleri
- 1 st vitlök
- 1 kruka timjan
- 1 kruka rosmarin
Dressing | Ingredienser
- 75 g ost (Almenäs tegel)
- 25 g grädde
- 1/3 flaska grön tabasco
- 50 g creme fraiche
- 125 g neutral olja
- 15 g äggula
- 13 g jalapeño (extra
- 75 g picklad jalapeño (köp färdig)
- 75 g hackad silverlök
- svartpeppar, efter smak
Topping - Svensk furikake | Ingredienser
- 75 g solroskärnor från GoGreen
- 75 g linfrön från GoGreen
- 40 g friterad svål (puffad/friterad fläsksvål)
- Vilöksolja, efter smak
- Salt, efter smak
Av Michael Andersson, vinnare av Årets Kock 2024 i samarbete med Lantmännen Unibake Sweden
Porchetta | Gör så här:
- Skär ett snitt i mitten av fläsksidan utan att skära igenom från vardera håll (det ska vara en flik i mitten kvar, dela inte).
- Fördela ut kryddor, salt och socker på fläsket. Rulla ihop fläsket och bind det tajt med steksnöre
- Lägg ner fläsket i en lebang och tillsätt öl, selleri, vitlök, timja och rosmarin. Toppa upp lebangen med vatten så att hel fläsksidan täcks av vätska.
- Täck lebangen med folie och baka i 120ºC i ugnen till 90ºC i innertemperatur.
- När fläsket är klart, låt det kylas ner i vätskan i ca 12 timmar i kylen.
- Valfritt: Ta ur fläskrullen och grilla den snabbt på hög värme runt om
- Skiva fläsket tunt på skärmaskin eller för hand.
Dressing | Gör så här:
- Riv osten
- Koka upp creme fraiche och grädde och häll över den i rivna osten.
- Mixa detta med äggula, tabasco, jalapeñon till en slät bas. Mixa sedan ner oljan i en jämn stråle tills det blir en majonässliknande konsistens. Låt svalna.
- Blanda sedan ner picklade jalapeño och finhackad silverlök. Smaka av med salt och peppar.
Topping | Gör så här:
- Rosta solrosfrön och linfrön lätt i en torr panna till det doftar nötigt.
- Hacka den friterade svålen grovt.
- Blanda frön, svål, vitlöksolja och lite salt
Servering (per portion):
- Korvbrödsbagarns Potato burger buns
- 50 g dressing
- 20 g sallad (t.ex. romansallad eller crisp)
- 10 g persilja
- 100 g kött/fläsk (stekta skivor eller grillat)
- 10 g furikake
- Några matskedar frö & svålmix
Picklad lök/jalapeño efter smak
Montering:
Stek Korvbrödsbagarns potato burger buns snabbt i en stekpanna eller i ugnen. Lägg på ett lager dressing, sallad, persilja, frömix, kött. Toppa med lite dressing innan du lägger på locket.